Afspraak maken?  (058) 265 17 56     Contact
Column

Now it's good

buienradar in Thailand

In een andere wereld

Dat het leven niet altijd netjes volgens de menselijke verwachtingen en planning verloopt weten we allemaal. En ook dat dat verrassend kan zijn, boeiend, wonderlijk, heel irritant en soms ronduit schokkend. Hoe dan ook; het leven is hoogst onvoorspelbaar, hoe hard we misschien ook ons best doen om er enige vat op te krijgen...

 

Toen ik onlangs twee weken op bezoek was bij mijn dochter in Thailand, die daar een half jaar voor stage verblijft, werd me dit alles weer eens heel duidelijk. Allereerst vond ik het heerlijk dat ik haar, na bijna twaalf uur vliegen, weer in mijn armen kon sluiten. Om me vervolgens onder te dompelen in een wereld die compleet anders was dan ik ooit had meegemaakt. Zoals de kolkende drukte en voortdurende hitte in het fascinerende Bangkok en de kristalheldere zee met uitgestrekte koraalvelden en ontelbare vissen in de mooiste kleuren op het tropische eiland Ko Tao.


Volgens planning?

Dagelijks maakten we een programmaatje voor de volgende dag en vrijwel altijd verliep dat net even- of helemaal anders dan gepland. Aangezien het gelukkig niet om grote ongemakken ging kreeg ik er zowaar aardigheid in. Ik werd er ook nieuwsgierig van: hoe zouden onze plannen voor deze dag in werkelijkheid verlopen?

 

Zo was er een dag dat we op een gehuurde scooter naar een klein strandje wilden. Mijn dochter stoer voorop en ik, als een soort grote mama beer, achterop. De receptionist van het familiepension waar we verbleven vertrouwde deze mama namelijk heel wijselijk niet een eigen scooter toe. Het strandje was moeilijk te vinden en na een vermoeiende klim langs hoge, steile rotsen kwamen we ook nog eens verkeerd uit. Er zat niets anders op dan stilzwijgend in de verzengende hitte terug te klauteren op weg naar naar de geparkeerde scooter. Daar aangekomen bleek deze niet meer te starten...

 

Ik kreeg heel veel zin om me moedeloos ter aarde te werpen maar kon deze neiging nog net onderdrukken. Ondertussen had mijn lieftallige en kordate dochter al drie Thaise jongemannen geritseld die alle mogelijke moeite deden om het scootertje weer aan de praat te krijgen. Na ongeveer een half uur konden we weer op pad en werden we onder begeleiding van de scooterverhuurder, die inmiddels ook was opgetrommeld, naar het juiste strandje begeleid.


Now it's good

Alhoewel ik er plezier in kreeg om met de dagen mee te stromen, stak zo af en toe mijn planningsdrang de kop weer op. Zo ook op de dag dat we met een boot mee wilden voor een snorkeltrip. De dag ervoor had het 's middags flink geregend en wat geonweerd dus informeerde ik 's ochtends bij de receptionist naar het weer voor de komende dag. Heel Nederlands verwachtte ik dat hij met zijn tablet of smartphone wel even op de Thaise buienradar zou kijken. Maar in plaats daarvan keek de jongeman peinzend naar de lucht en raadpleegde daarna een collega die nonchalant zijn schouders ophaalde. Vervolgens keek hij nogmaals naar de lucht, wreef bedachtzaam over zijn kin en zei tenslotte: “Now it's good.”

 

Het scheelde maar een haartje of ik was ter plekke verlicht geraakt. “Now it's good”. Briljant! Mijn zorgen over eventuele regen of onweer waren in één klap verdwenen en ik voelde vreugdebelletjes in mijn buik opborrelen. De rest van de dag klonken deze woorden als een vrolijk lied in mij na.

 

Terug in Nederland is er weer volop drukte en genoeg zaken om me kleine of grote zorgen over te maken. Des te meer reden om mezelf af en toe een halt toe te roepen. En op die momenten even om me heen te kijken, stil te zijn en me te realiseren: now it's good.....