Afspraak maken?  (058) 265 17 56     Contact
Column

Schoonheid

van binnenuit

Schoonheid van binnenuit

Ik hou van een mooie binnenkant. Dat geldt zowel voor de binnenkant van spullen als van mensen. Zo heb ik onopvallende beige-witte fietstassen met een knalroze binnenkant en kan ik genieten van een eenvoudige jas met een verrassend kleurrijke voering. Ook bij mensen kan de binnenkant verrassend mooi en kleurrijk zijn.

 

Afgelopen week moest ik voor een kleine ingreep een paar uurtjes bivakkeren op de afdeling Dagopname van het ziekenhuis het Medisch Centrum Leeuwarden. Zwaar onder de indruk was ik van deze gebeurtenis. Tot nu toe kom ik vrijwel nooit in een ziekenhuis en ik realiseer me heel goed hoe bijzonder en ontzettend fijn dat is. Ondanks alle hartverwarmende, lieve zorgen van verpleegkundigen en artsen vond ik het al met al toch een zenuwslopende ervaring. Ik was dan ook blij en opgelucht toen ik na een paar uur, in goede doen, het pand alweer kon verlaten.

 

Wat eerder die middag, toen ik na de ingreep net weer terug was op zaal, keek een medepatiënte me vanaf de overzijde olijk aan. Ze zag er op het eerste gezicht onopvallend uit. Net zoals de andere patiënten overigens, inclusief mijzelf, in onze operatiehemdjes en zonder make-up en sieraden. Maar haar mooie binnenkant straalde dwars door alles heen.

 

Als snel raakten we aan de praat en bleek dat ze er tegenop zag om in slaap te worden gebracht tijdens de ingreep. Wat dat betreft kon ik haar gelukkig gerust stellen. Alhoewel ik het vooraf ook een eng idee vond om even helemaal van de wereld te zijn, was het me erg meegevallen. Sterker nog, ik zou elke nacht wel zo heerlijk willen slapen....

 

Het is moeilijk uit te leggen wat deze vrouw zo bijzonder maakte; de twinkeling in haar ogen en meisjesachtige uitstraling, haar kwetsbaarheid of de humoristische wijze waarop ze, het operatiehemdje angstvallig over haar blote billen heen vastpakkend, naar haar kastje schuifelde om nog gauw even haar dikke sokken te pakken.

 

Alhoewel we niet veel woorden hebben uitgewisseld voelde ik even een echte connectie met deze bijzondere dame. Mijn hart ging er helemaal van open en ik besefte weer eens wat een cadeau wij mensen kunnen zijn voor elkaar. Niet door een opvallende buitenkant of buitengewone prestaties maar juist in al onze eenvoud en vanuit een altijd aanwezige, innerlijke schoonheid.

 

Het meest wezenlijke is onzichtbaar voor het oog” las ik ooit ergens. En zo is het; alleen met ons hart kunnen we het meest wezenlijke waarnemen en ervaren. Wat mij betreft kunnen we niet genoeg aandacht voor hebben voor die schoonheid, die van binnenuit komt en die al het andere laat verbleken...